En blogg er født

Siden jeg har tatt på meg rolle som DNA koordinator for Slekt og Data i Vestfold,  tenker jeg at jeg skal gjøre ett forsøk på å forenkle dette med slektsgranskning og DNA, for at dette skal være permanent er blogg en god løsning. Setter pris på tilbakemeldinger om jeg sier noe feil, eller kan forbedre meg. Noe jeg er flink til er; generere skrivefeil  Av en eller annen grunn, er det lettere å se sine egne skrivefeil på papir, men ikke skjermen. Finnes skjerm-dyslektikere, tror jeg at jeg en som har dette.

Jeg er også en IT/tekno nerd, som prøver ut ulike verktøy som kan gjøre min hverdag enklere. Har drevet med mye med utvikling og support i min yrkesaktive karriere. Det skrives utrolig mye dårlig dokumentasjon, ikke fordi de som skriver er lite skriverføre, har ofte mest med at folk som lager system, ikke møter behovene til de som skal bruke denne. Hva folk kan fra før, eller ikke, hva de trenger å vite i hvilken rekkefølge er ikke noen som de utvikler programmet nødvendigvis vet.  Men den viktigste grunnen er nok folk er forskjellige, både hvordan man tar til seg kunnskap, og hvordan de ser på ting som de ikke helt forstår. Tenker derfor å forklare hvordan jeg bruker ulike verktøy, så får jeg håpe at folk forstår dette. Man må starte enkelt, skriver jeg for komplisert vil jeg gjerne vite det.

Slektsgranskning eller slektsforskning… kommer helst sikkert å bruke begge begrep om hverandre. Forskjellen mellom disse er i praksis liten for den jevne nordmann, men jeg har aldri jobbet med slekta i ett bevisst vitenskaplig perspektiv, så jeg liker ikke ordet slektsforsker av den grunn. men jeg forsøker å dokumentere alt. Som nybegynnere flest har jeg ikke alltid gjort det. Møter meg derfor selv i døra når jeg ikke husker hvor jeg har opplyninger fra, slik at jeg kan vurdere hva som faktisk er rett, eller kan være feil. Før eller siden dukker det opp motstridene opplysninger! Så mitt råd til nybegynnere er dokumenterer hva du finner, hvor samt lær deg å utøve kildekritikk.

Som slektgransker har jeg holdt på siden min første fødte var unnfanget rundt 1992. Jeg har jobbet litt med egen slekt, før jeg begynnte å hjelpe andre. I lang tid har jeg brukt  mer tid på hjelpe andre, enn tid på egen slekt.  Mitt hovedfokus med slektsgranskning har vært å hjelpe andre slektsgranskere med å finne felles slekt. Jeg er en av de som har stått bak, driftet og utviklet DIStreff i Norden.

Jeg hørte om DNA i forbindelse med slektforskerdagen til DIS Rogaland i 97 eller 98, når jeg studerte i Stavanger. Gjorde ikke noe med dette før våren 2017. Foruten å teste mine egne foreldre, har jeg testet meg selv, min yngste sønn og min stesønn (de to er halvbrødre). De fleste testene er foreløpig tatt gjennom FamilytreeDNA (ftDNA). Oppdtering: Har nå også testet min mors søster, min fars bror, fetter av min mor, min søster og bror. Alle disse er tatt i MyHeritage først og fremst fordi de ikke skal kunne bygges ut. Og flesteparten har ikke noen yDNA eller mtDNA jeg er villig til å betale for. Jeg har nemlig betalt alle testene av egen lomme.

  • 5x FamilyFinder (FF- – atDNA)
  • 3x Ydna (Y-500 & BigY)
  • 3x mtDNA
  • 5x MyHeritage DNA (atDNA)

Har også lastet rådata opp i Gedmatch sammen med Gedcom fil, Også overført til MyHeritage og lagd stort tre.  På Geni trenger man bare knytte til profilen man har på ftDNA. Vurder å ta Ancestry test på mine foreldre, fordi begge disse har mye treff mot USA 60% av alle treff er i USA. Før jeg gjør dette vil jeg forsøke å få flere søskenbarn, og tremenninger til å teste seg. Jeg jakter på DNA’et til mine forfedre, jo flere som tester seg jo bedre.

Geni & MyHeritage? Hører ofte mye kritikk om disse selskapene, og skjønner noe kritikken som fremsettes. Men det går en grense. Jeg er for saklig diskusjon. Generellt har jeg den oppfatningen at folk flest bør sluttet å mene hva andre skal mene om ting. De fleste av oss har en fri vilje til å gjøre egne feil, for å finne sin vei.. Å kritisere andre fordi det passer det passer deg, er og blir feil. I en tid hvor alle blir krenket av det minste, så bruk din stemme til noe kontruktivt. Dialog, om hva du mener og hvorfor. Vær snill og høflig, ha respekt for at folk mener noe annet. Jeg godtar din så lenge den er saklig begrunnet.

Hvorfor har jeg bruk for så mange slektsprogrammer? Nei si det, jeg ønsker å lære, og forstå hva som er styrker og svakheter uten på bli fortalt dette. Jeg har også ett prosjektmål med min jakt etter slektninger, som muligenes ikke alle har.  

  • Kan vi være i slekt, og i så fall hvordan?
  • Hvem er mine femmenninger og nærmere?

Når jeg startet i 92 brukte jeg BK5 for dos. Gjennom tidene har jeg har kjøpt og betalt for ulike slektsprogrammer, første var TMG 3.5. Tok det aldri i bruk, fordi jeg aldri hadde tid til å rydde i dataene mine, og sette meg inn i hvordan det virket. Brukte Brother’s gratis og var fornøyd med det grunnleggende. Kunne BK inn og ut, det var intuitivt og enklt å bruke, selv om det har sine svakheter. Kjøpte så en lisens på BK. Legacy kjøpte jeg for 2 år siden, først og fremst fordi jeg oppfattet at det kunne også registrere DNA, men også fordi jeg anså at det hadde bedre muligheter (utviklingspotensiale). Min personlige mening er at BK er litt satt, og ser ikke at de takler å omstille seg for fremtiden. Lagde noen rutiner i perl for å rydde.  Før jeg skulle flytte sørover, ble det mye å ordne så jeg sluttførte ikke dette. Så jeg har ikke tatt Legacy i fullt bruk.. og det var jo så enkelt å registrere i BK. og rutinene jeg skrev forsvant, dukker sikkert opp igjen om jeg gjør jobben pånytt.

I sommer skulle jeg rydde i min BK base og konvertere… men sommeren ble litt for fin til dette. De ukene ferie jeg hadde i juli, ble ikke PC brukt mye. Men jeg kommer meg nok over til Legacy… Har overført data og lekt meg i 2 år i Legacy… men hovedbasen min er fortsatt i BK. I forhåpentligvis nær fremtiden vil dette være Legacy.  Jeg skal bruke alt som hjelper meg mest i mitt søken etter aner og etterkommere av disse.

For å nå dette målet må jeg være tilstede, og ha mulighten til å dele min kunnskap om min slekt med alle andre som er interresert i dette. Mitt arbeid er ikke noe som er bare mitt, jeg vil dele med alle min slektninger og håper de vil dele tilbake (uten å kreve dette). Dersom jeg kan rydde opp i feil og mangler skal jeg det. Men jeg kommer alltid til å ha en slektsbase som er hovedbasen. Den kommer aldri til å være 100% synkron med alle andre men jeg vil forsøke å høste det jeg føler jeg kan stå innefor til min hovedbase med ulike mellomrom. Jeg er derfor betalende medlem av Geni, MyHeritage. Har også data hos mormornerne (LDS – Familysearch) via Legacy.  Bruker også wikitree og Geneanet. Har ikke satt meg inn i hva Ancestry har og står for… kommer nok dit etter hvert. (tiden strekker ikke alltid til)

Jeg bruker også andre vektøy. I god norsk dugnadsånd deler jeg gjerne mine kunnskaper!  Trenger du hjelp skal jeg forsøke å hjelpe deg etter beste evne! Tar gjerne imot tips og ønsker!

Rolf